Kadın-Doğum

POLİKİSTİK OVER SENDROMU

POLİKİSTİK OVER SENDROMU

İÇİNDEKİLER

Polikistik Over Sendromu (PKOS) nedir?

Polikistik Over Sendromu belirtileri nelerdir?

Polikistik Over Sendromu tanısı nasıl konur?

Polikistik Over Sendromu nasıl tedavi edilir?


Polikistik Over Sendromu (PKOS) nedir?

Polikistik Over Sendromu, günümüzde kadınlarda en sık görülen hormonal bozuklukların başında yer alan bir problemdir. Yumurtalar, bozulmuş hormon seviyelerinden dolayı, normal gelişemeyerek, yumurta çeperinde birikerek kistleşir. Yumurtalıklarda iyi huylu, irili ufaklı, çok sayıda kistin bulunmasına Polikistik Over Sendromu denir.

Sebebi tam olarak bilinmese de, genetik ve çevresel faktörlerin etkisinin olduğu düşünülmektedir. Hormonal bozukluk nedeni ile bir çok problemi de beraberinde getirir. Bu nedenle, hastalığa sahip bireyler, tanı konularak tedaviye başlatılır.

Polikistik Over Sendromu (PKOS) belirtileri nelerdir?

Başlangıç döneminde genellikle belirti yoktur. Fakat zamanla bir çok semptomu ve vücutta hormonal bir bozukluğun olduğunu görmeye başlarız. Ayrıca bu belirtiler kişiye göre değişkenlik gösterse de, ortak olarak her kadında sık sık aşağıdaki semptomlara rastlarız;

- Adet düzensizliği

- Sivilcelenme

- Tüylenme artışı

- Kiloda artış

- Depresyon

- Çocuk sahibi olamama

- Saç dökülmesi

- Ciltte kararmalar/lekelenmeler

Polikistik Over Sendromu Tanısı nasıl konur?

Tanı koyabilmek için, hastanın öyküsüne, radyoloji görüntülerine ve klinik bulgulara bakılır. Yukarıdaki belirtilerin bir veya birden fazlasının görülmesi ile, ultrasonografi yapılır. Böylece rahim ve yumurtalıklar incelenir. Daha sonra adetin 3.gününde kan verilerek hormon düzeylerine bakılır. Yapılan bu testler ve muayene sonucu tanı konulur.

Hastalığa sahip olan kişilerde hormon seviyelerini şu şekilde görürüz; FSH ve LH - normalin dışında, Östrojen - düşük, Androjen - yüksek.

Polikistik Over Sendromu nasıl tedavi edilir?

Tedavi yöntemleri hastadan hastaya değişiklik gösterir. Yapılan muayene ve test sonuçlarının göstereceği tabloya göre hastanın doktoru bir yol izler. Hormonal bozukluklara göre adet düzenleyici veya doğum kontrol hapları verilir. Bu sayede hastanın hormon seviyeleri ve adet döngülerini düzenlemek amaçlanır. 

Genellikle uzun süre tedavi edilmemesi durumunda PKOS’a bağlı olarak, farklı sorunlar da görülür. Polikistik Over Sendromuna bağlı olarak gelişen farklı hastalıklar varsa, hastanın doktoru tarafından, hastaya uygun olan bir şekilde tedavi edilir.

Hastalara uygun diyet ve fiziksel aktivite ile tedavisini desteklemesi önerilir. Bu sayede yağ ve şeker metabolizmasının dengelenmesi sağlanır.

Yumurtlama fonksiyonu bozulan hastalarda, tekrar fonksiyon kazanabilmesi için, laparoskopik (kapalı) cerrahi bir müdahalede bulunulur.


Not : Bu metin bilgilendirme maksatlı olup; sağlık durumunuzla ilgili hekiminizin tavsiyelerini dikkate alınız..