Ortopedi

Osteopati Nedir?

Osteopati

Kronik ağrılar, fıtık belirtileri ya da eklem ve kıkırdak doku zedelenmeleri… Tüm bu belirtiler hayat kalitenizi doğrudan etkiliyor olabilir. Osteopati ile bu hastalıkların belirtileri ile vedalaşarak her yeni güne daha sağlıklı başlayabilirsiniz. İlgi çekici değil mi? Hadi öyleyse, Osteopati tedavisinin sırlarını birlikte keşfedelim!

Osteopati Nedir?

Osteopati, kas ve iskelet sistemi hastalıklarında vücudun dengesini ve sağlığını manuel tedavi yoluyla sağlamak amacıyla uygulanan tamamlayıcı tedavi yöntemidir. Osteopati klasik fizik tedavi yöntemlerini ilgilendiren hastalıklarda semptomların azalmasını ve sorunun temelini bulup çözmeyi amaçlar. Bu yönüyle osteopatiye destekleyici bir tedavi yöntemi olarak bakılabilir.

Temelde vücudun kendini yenileme potansiyelini harekete geçirmeyi amaçlayan Osteopati tedavisi WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından teşhis ve tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir.

Osteopati Hangi Rahatsızlıkların Tedavisinde Kullanılabilir?

  • Eklem ve kıkırdak doku zedelenmelerinde

  • Hareket ve fonksiyon kayıplarında

  • Denge ve vücut koordinasyonu bozukluklarında

  • Sinir sıkışmalarında

  • Bel ve boyun bölgesindeki kronik ağrılarda

  • Fıtık sorunlarında

  • Skolyoz gibi vücut duruş anomalilerinde

  • Spor yaralanmalarında

Osteopati vücutta şifayı sadece ellerle dokunarak arayan bir yöntemdir. Rahatsızlıkların kökenini ortadan kaldırmayı hedefler. Bu bakımdan osteopatinin kullanıldığı rahatsızlıklar dahi uzun bir liste oluşturmaktadır.

Osteopati Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Osteopati tedavisini uygulayabilmek için 1000-1300 saatlik osteopati eğitimini almış olmak gerekiyor. Osteopati eğitimini sadece doktorlar ve fizyoterapistler alabiliyor. Anatomi temellerine dayanan osteopati seansı eklem ve kıkırdak bölgelerindeki hareketliliğin artırılması esasına dayanıyor. Bunun için manuel olarak kan akışını hızlandırıcı ve kas dokusunu rahatlatıcı çalışmalar yapılıyor. Sinir uçlarının üzerindeki baskıyı azaltmak da osteopati seansının amaçları arasında yer alıyor.

Bütün bu hedefleri yakalamak adına uzman tarafından hastanın rahatsızlığına uygun olarak belirlenen bölgelere özel masaj teknikleri uygulanıyor. Bu masaj teknikleri son derece hassas olup mutlaka uzman bir kişi tarafından uygulanmalıdır. Osteopati neticesinde çok ağır olmayan durumlarda iki veya üç seansta gözle görülür bir iyileşme olur. Ağır vakalarda ise osteopati tedavi süresi 1 yıla kadar uzayabilir.

Osteopati Fizik Tedaviden Farklı Mıdır?

Osteopati ve fizik tedavi kavramı farklı olmaktan ziyade birbirlerini tamamlayan tedavi yöntemleridir. Osteopatide daha kapsayıcı bir yaklaşım vardır. Osteopatide sırtta oluşan bir ağrının nedeni boyundan kaynaklanıyorsa önce boyundaki sorun üzerinde çalışılır.

Fizik tedavi bazı egzersiz aletleri yardımıyla da yapılabilirken osteopati sadece ellerle yapılır. Herhangi bir alet kullanımı yoktur. Bir nevi masaj tekniği olan osteopati hastada mental anlamda da rahatlamaya neden olur. Seansın sonunda hastaların birçoğu kendini psikolojik açıdan daha rahatlamış hisseder.

Osteopatinin Yan Etkisi Var mıdır?

Osteopati tamamlayıcı tedavi sayılabilecek bir yöntemdir. Vücuda kendi kendini iyileştirme bilincini aşılamaya çalışan bu yönteminin yaklaşık 150 yıllık bir mazisi vardır. Fizik tedaviyi ilgilendiren hastalıklarda sıklıkla tercih edilen osteopatinin yaygın olarak neden olduğu bir yan etkiden bahsedilemez. Ancak tıpla ilgili her konuda olduğu gibi osteopatiye de bir mucize olarak yaklaşmak doğru değildir.

Osteopati uzman doktorunuzun öngörmesi durumunda kullanılabilecek bir destekleme seansıdır. Rahatsızlığınız ile ilgili tam olarak çözüme ulaşmak için doktorunuzun önerdiği bütün tedavi aşamalarına uymalısınız. Eğer kullanmanız gereken ilaçlar varsa veya beslenme düzeninde değiştirmeniz gereken konular önerildi ise bunlara da dikkat etmeniz gerekir. Tedavinin bütün adımlarına uyup da osteopati ile desteklediğinizde sağlığınıza kavuşma şansınız artacaktır.

Not : Bu metin bilgilendirme maksatlı olup; sağlık durumunuzla ilgili hekiminizin tavsiyelerini dikkate alınız..