Kadın-Doğum

MENOPOZ

MENOPOZ

İÇİNDEKİLER

Menopoz nedir?

Menopoz belirtileri nelerdir?

Menopoza girmeyi etkileyen faktörler nelerdir?

Menopoz hangi yaş aralığında gerçekleşir?

Menopoz döneminde hangi tedaviler uygulanır?


Menopoz nedir?

  Menopoz, tıpkı ergenlik, çocukluk gibi hayatımızın bir dönemidir. Adet döngülerinin bitmiş olduğunu gösterir. Adet görmeden üst üste geçirilen 12 ay sonunda ortaya çıkar. Yaşlanmanın doğal bir sonucudur. Kadın üremesinin artık sonunu gösterir. 

  Genellikle 45-50 yaş aralığında gördüğümüz menopoz, fizyolojik ve psikolojik bazı sonuçlar doğurur. Hormonal değişikliklerin verdiği bu sonuçlardan dolayı, birçok hastada hormon tedavisi uygulanır.


Menopoz belirtileri nelerdir?

  Vücudumuz, her zaman olduğu gibi, menopoz döneminde de alarm verir. Bu alarmlar, hastanın menopoz’a girdiğinin veya menopoz’a geçiş döneminde olduğunu gösterir. En sık gördüğümüz belirtiler şu şekildedir;

Sıcak basmaları ve terlemeler

Depresyon ve duygu değişiklikleri

Vajinal kuruluk

Metabolizmada yavaşlama

Kilo artışı

Halsizlik

Kas - eklem ağrıları

İdrar sıkışması (aciliyet)

Cilt kuruluğu


Menopoz’a girmeyi etkileyen faktörler nelerdir?

  Menopoz’a daha geç ya da daha erken girilmesine neden olan bazı faktörler vardır. Genel sağlık durumu, menopoz’a girme süresini geciktirir veya daha erken olmasına neden olur. Aynı zamanda bununla birlikte etkileyen diğer faktörler de şöyle sıralanır;

- Çevresel faktörler

- Psikolojik durum

- Kullandığı ilaçlar

- Adet düzeni

- Genetik

- Sosyal faktörler

- Sigara kullanımı

- Doğum 


Menopoz hangi yaş aralığında gerçekleşir?

  Menopoz’un gerçekleşme zamanı kadınlar arasında değişiklik gösterir. Menopoz, yumurta sayısı ve hormonlar ile bağlantılı olduğu için, yaş ile bağlantı kurulmaz. Fakat toplumda 45-55 yaşları arasında daha sık görülür. 

  Özellikle kişinin bulunduğu psikolojik ve fiziksel duruma göre değişiklik gösterir. Yani bu faktörlerin değişiklik göstermesi ile menopoz geçirme yaşı da değişebilir.


Menopoz döneminde hangi tedaviler uygulanır?

  Menopoz sonrasında vücutta hormonal değişiklikler meydana gelir. Bunun sonucunda birçok sağlık problemi oluşur. Bunun önüne geçmek için hormon replasman tedavisi uygulanır. Menopoz sonrası vücutta azalan östrojen ve progesteron’un olması gereken seviyesine ulaşmasını hedefleyen terapiye hormon replasman tedavisi denir.

  Sıklıkla menopoz geçiren kadınlarda rastladığımız kemik erimesinin önlenmesi için ise, kalsiyum tedavisi uygulanır. 

  Dengeli beslenmek ve egzersiz yapmak, hayatımızın her döneminde olduğu gibi, bu dönemi de daha kolay atlatabilmek için tavsiye edilir.

Not : Bu metin bilgilendirme maksatlı olup; sağlık durumunuzla ilgili hekiminizin tavsiyelerini dikkate alınız..