Kadın-Doğum

DIŞ GEBELİK

DIŞ GEBELİK 

İÇİNDEKİLER

Dış gebelik (ektopik gebelik) nedir?

Dış gebelik belirtileri nelerdir?

Dış gebelik neden olur?

Dış gebelik riskini artıran faktörler nelerdir?

Dış gebelik nasıl teşhis edilir?

Dış gebelik tedavisi nasıldır?


Dış gebelik (ektopik gebelik) nedir?

  Normal bir gebelikte, döllenmiş olan yumurta rahmin iç yüzeyine yapışır. Dış gebelik olarak adlandırdığımız durumda ise, döllenmiş olan yumurta uterus’un ana boşluğunun dışına yerleşir ve büyümeye başlar. Bu durum ayrıca ektopik gebelik olarak da adlandırılır. 

  Döllenmiş bir yumurta rahim dışında yaşayamaz. Hatta büyüdükçe tehlikeli kanamalara neden olur. Bu nedenle hemen teşhis konularak tedavi edilmelidir. Aksi taktirde annenin hayatı tehlikeye girer.


Dış gebelik belirtileri nelerdir?

  Belirtileri genellikle spesifik olmayıp, normal gebelik ile çok fazla benzerlik gösterir. Bu belirtileri şu şekilde sıralarız;

- Mide bulantısı

- Adette gecikme

- Baş dönmesi 

- Halsizlik

- Meme hassasiyeti

  İlk başlarında ne kadar normal gebelikten ayıramasak da, döllenen yumurta büyüdükçe belirtiler daha çok ortaya çıkar. Aynı zamanda hamilelik testi yapıldığında da sonuç pozitif gösterir. Fakat dış gebelik normal bir şekilde devam edemez.

  Genellikle ilk belirti hafif vajinal kanama olur. Bununla birlikte pelvik ağrı da seyredilir. Daha da ilerlediğinde artık tehlike alarmları bariz bir şekilde ortaya çıkar. Ve bu alarmlar, dış gebeliğin hangi çeşidi olduğu ile de bağlantılıdır.


Dış gebelik neden olur?

  Dış gebeliğin nedeni her zaman anlaşılamamaktadır. Ama tüplerdeki bir enfeksiyon, hormonal bozukluk, döllenmiş yumurtanın anormal gelişimi ve sayabileceğimiz bir çok sebep daha dış gebeliğe neden olur.

  En sık görünen dış gebelik tubal gebeliktir. Bu gebelikte, fallop tüpünün oluşan bir iltihaplanmanın nedeni ile hasar görmesi ve şekil bozulmasının sonucunda, döllenen yumurtanın uterusa giderken sıkışması sonucu oluşur. 

  Bu durumu artına bir çok risk faktörleri de bulunmaktadır.


Dış gebelik riskini artıran faktörler nelerdir?

  Risk artıran bir çok faktör bulunmaktadır. Alınan hasta özgeçmişi özellikle bu tarz durumlarda önem taşır. Önceden bilinen bir risk faktörünü taşıyan hasta ile, bu durum göz önünde bulundurularak ilerlenir. 

  Risk faktörlerinin bir çoğunu şu şekilde sıralarız;

  Önceden yaşanmış dış gebelik

  Pelvik enfeksiyon geçirilmiş olması

  Tubal düzeltici ameliyatlar

  Doğum kontrol yöntemleri (vajinal duş, rahim içi araç… vs.)

  Sigara

  Bazı kısırlık tedavileri


Dış gebelik nasıl teşhis edilir?

  Bir kadın doğum uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Tabi ki yalnızca muayene her zaman yeterli olmaz. Fiziksel muayenenin yeterli olmadığı durumlarda, kan tahlilleri ve ultrason da yapılmalıdır. 

  Yapılan tetkikler sonucunda dış gebelik teşhisi konan hastalarda, gebelik derhal sonlandırılmalıdır. Bu nedenle, belirtileri gösteren gebeleri derhal bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır.


Dış gebelik tedavisi nasıldır?

  En başta da bahsettiğimiz üzere, dış gebelikte embriyonun sağlıklı olarak büyümesi ve dünyaya gelmesi mümkün değildir. Bunun doğrultusunda yalnızca tek bir çözüm vardır. Gebeliğe son verilmelidir.

  Teşhis için geç kalınmış olan bazı vakalarda, fallop tüpünün yırtılmış olduğunu görürüz. Bu durumlarda derhal müdahale ederek, yırtılmış olan fallop tüpü de alınmalıdır. Sonrasında kanama durdurularak ameliyat sonlanır.


Not : Bu metin bilgilendirme maksatlı olup; sağlık durumunuzla ilgili hekiminizin tavsiyelerini dikkate alınız..