BAĞIRSAK TIKANIKLIĞI
BAĞIRSAK TIKANIKLIĞI
İÇİNDEKİLER
• Bağırsak tıkanıklığı nedir?
• Bağırsak tıkanıklığı belirtileri nelerdir?
• Bağırsak tıkanıklığı sebepleri nelerdir?
• Bağırsak tıkanıklığı risk faktörleri nelerdir?
• Bağırsak tıkanıklığı tanısı nasıl konur?
• Bağırsak tıkanıklığı tedavisi nasıl yapılır?
Bağırsak tıkanıklığı nedir?
İnce bağırsakta daha sık gördüğümüz bağırsak tıkanıklığı, dışarıdan veya içeriden bir baskı ve engel nedeni ile bağırsağın faaliyetini kısmi veya tamamen yerine getirememesidir. Ayrıca bağırsak içerisindeki yiyecek, hava ve suyun ilerleyişinde kısmi veya tamamen kesintiye uğramasına da bağırsak tıkanıklığı denir.
Bağırsak tıkanıklığı belirtileri nelerdir?
Bağırsak tıkanıklığında belirtiler kendini çok şiddetli bir şekilde gösterebilir. En sık rastladığımız belirtiler ise aşağıdakilerdir;
- Karında şişkinlik
- Şiddetli karın ağrısı
- Bulantı
- Kusma
- Dışkıda kan görünmesi
- Gaz çıkaramama
- Ateş
Bağırsak tıkanıklığı sebepleri nelerdir?
Bağırsak tıkanıklığının bir çok sebebi görülür. Bu sebepleri aşağıdaki gibi sıralarız;
- Bağırsak yapışıklıkları
- Kolon kanseri (en yaygın neden)
- Fıtıklar
- İltihaplı bağırsak hastalıkları
- Volvulus
Bağırsak tıkanıklığı risk faktörleri nelerdir?
Bağırsak tıkanıklığı riskini artırabilecek hastalıklar ve bazı durumlar vardır. Her hastada görmesek de, çoğunlukta gözlemlediğimiz bu riskleri şu şekilde sıralarız;
- İleri yaş
- Karın veya pelvik cerrahi geçmişi
- İlaçlar
- Karın bölgesinde bulunan tümör öyküsü
- Crohn hastalığı
Bağırsak tıkanıklığı tanısı nasıl konur?
Belirttiğimiz bulguların gösteren hastaların bir gastroenteroloji uzmanına başvurması gerekir. Başvuru sonucunda hastanın detaylı öyküsü alınır. Eğer gerekli görülürse, kan tetkikleri ve görüntülemeler yapılır. Örneğin ayakta çekilen karın röntgeni, bağırsak tıkanıklığının varlığı ile ilgili bize bilgi verir.
Bağırsak işlevinin durumunu öğrenmek için hastaya gerektiğinde ekstra bir kaç test daha yapılır. Yapılan testler ve görüntülemeler ile birlikte tanı konarak, hastanın durumuna göre gereken tedavi uygulanmalıdır.
Bağırsak tıkanıklığı tedavisi nasıl yapılır?
Hastanın ve bağırsak tıkanıklığının bulunduğu duruma göre, doktorun önereceği tedavi ve öneriler değişiklik gösterir. Özellikle önlem için dengeli bir beslenme ve düzenli egzersiz tedavide ön planda yer alır.
Bağırsak tıkanıklığının altında yatan nedenlerin ve sonucunda oluşan problemler giderilmelidir. Bu problemlerin önüne geçildikten sonra asıl hastalığın tedavisine başlanır.
Bağırsak tıkanıklığı medikal bir tedavi ile giderilmeye çalışılır. Fakat medikal tedavinin işe yaramayacağı durumlarda, cerrahi bir müdahale yapılmalıdır. Cerrahi müdahaleler açık olabileceği gibi, bazı vakalarda laparoskopi ile de gerçekleştirilir.
Tedavinin olumlu yönde sonuç alması, teşhisin ne kadar erken konulduğuna ve bağırsak tıkanıklığının durumuna göre değişiklik gösterir. Bu nedenle semptomlar görüldüğünde bir uzman doktora danışılmalıdır.